Carol

  Carol i Therese

cartellcarolimbd
cartell/imbd.com

Todd Haynes adapta l’obra de Patricia Highsmith que explica la història d’amor entre dues dones. Una dona jove, que encara no té clares les seves tendències sexuals, i  una en plena maduresa, de classe alta i que ja té assumida la seva condició sexual. L’acció se situa als anys cinquanta, una època on estava molt lluny d’acceptar-se la llibertat sexual en les relacions de parella,  i encara menys als Estats Units. Una gran pel·lícula amb una molt bona ambientació, amb uns grans diàlegs, amb silencis que ho diuen tot i unes excepcionals interpretacions a càrrec de Cate Blanchett i Rooney Mara.

Todd Haynes és un director americà que ha realitzat films com Velvet Goldmine (1998) o Lluny del cel (Far From Heaven) (2002). Ara porta a la pantalla gran la novel·la de Patricia Highsmith que originalment es va anomenar “The Price of Salt” i que posteriorment va titular “Carol”. Una novel·la que el director volia  convertir en “una pel·lícula sobre l’homosexualitat i les lesbianes- temes que havien estat tractats  en anteriors pel·lícules, fins i tot dins dels anys cinquanta, però aquesta obra n’era una perspectiva diferent“. Una visió que vol fugir de la simplicitat en analitzar les relacions homosexuals.

La història se situa en el Nadal de 1952. Therese (Rooney Mara) és una jove treballadora d’uns grans magatzems que somia en ser fotògrafa. Un dia una dona més gran que es diu Carol (Cate Blanchett) va a comprar un regal per a la seva filla petita. Carol i Therese s’enamoraran una de l’altra, ja  des del primer moment. Un amor que haurà de lluitar contra diversos elements: la moralitat de l’època,  la diferència de classe social; el fet que Carol encara estigués formalment casada amb el seu home, Harge Aird (Kyle Chandler) i que Therese estigués sortint amb Richard (Jake Lacy).

La banda sonora de Carter Burwell  és  un dels  punts més destacats del film. Aprofita les cançons de l’època en què se situa l’acció per convertir-les de manera natural en una explicació d’allò que passa per la ment de les protagonistes.

La fotografia d’Edward Lachman serveix per ambientar la pel·lícula, però també per ensenyar-nos la subtilesa de l’ l’amor prohibit. La càmera ens acosta a Carol i a Therese i a les seves mirades plenes d’estimació, que els hi  costa verbalitzar a causa de les circumstàncies que les envolten.

Cate Blanchett fa una actuació extraordinària com a Carol. També la fa Rooney Mara com a Therese. Juntes demostren una gran química que es veu en els petits grans gestos d’amor.

El director ha afirmat en una entrevista que buscava el punt de vista del “personatge de Therese  pel fet de ser la què desitja la relació“. El personatge des del qual s’explica la història amb els seus dubtes, sentiments i debats interns i externs que pateix. Un excel·lent film, sense cap plànol sobrer i molt ben contextualitzat, sobre un amor tant prohibit com desitjat per les dues protagonistes.

Advertisement

Un pensament a “Carol

  1. Retroenllaç: …Carol (2015) | citizenjoel

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.