Star Wars: Los últimos Jedi (Star Wars: The Last Jedi)

Relleu generacional

starwarsthelastjedi.jpg
cartell/imbd.com

Rian Johnson dirigeix aquesta nova entrega de la saga Star Wars.  En aquest film, veiem com Rey finalment es troba amb Luke Skywalker. Rey vol convèncer a Luke que lluiti contra el Primer Orde. Mentrestant la Resistència intenta sobreviure als atacs imperials. Una narració que també reflecteix els temps confusos en què vivim actualment. Una pel·lícula que no evita tractar temes com la corrupció o el negoci de les armes. Ni  el bé ni el mal aconsegueixen imposar-se, ni tan sols amb l’ajuda dels grans mestres de la Força i del Costat Fosc. Un film que cau en la temptació d’allargar-se massa amb escenes de batalles espacials que s’arriben a fer repetitives. A més a més,  hom es pot arribar a perdre amb el  guió, si no és molt fan de la saga.  Una bona pel·lícula que podria haver estat excel·lent sense aquests defectes.

Rian Johnson és un director conegut per pel·lícules com Brick (2005) o Looper (2012).  Ara efectua aquesta nova entrega de Star Wars que és la continuació de Star Wars: Episodio VII: El despertar de la força (Star Wars: The Force Awaken.  Sobre aquesta nova entrega, el director  ha explicat que va intentar que “fos una pel·lícula de Star Wars. Això significa (…) que et fa sortir del cinema i agafar les joguines de la teva nau espacial i fer-les volar.” Una voluntat que pretén fer arribar al públic més jove l’interès per la saga.

La pel·lícula comença quan Rey  (Daisy Ridley) troba a Luke Skywalker (Mark Hamill) i l’intenta convèncer de què s’uneixi  a la Resistència en la lluita contra el Primer Orde. Luke, desencantat, s’hi nega i, fins i tot, no vol ser el mestre Jedi de Rey. Mentrestant la Resistència fa esforços per sobreviure als continus atacs del Primer Orde dirigit per Kylo Ren (Adam Driver).

La fotografia de Steve Yedlin fa referències, en alguns casos quasi plagis, a algunes escenes mítiques de la saga. Per exemple, abusa massa de la mirada cap al sol com a sinònim d’un futur millor.  Tot i això, cal destacar la bellesa d’algunes imatges en què s’explica la relació  entre Rey i Kylo Ren a través de la Força. 

La banda sonora de John Williams complementa perfectament la narració. I l’ajuda a què tingui continuïtat amb els altres films de la saga.

Adam Driver com a Kylo Ren és l’actor que fa un creixement més espectacular respecte al primer film d’aquesta trilogia: aporta la maldat necessària al seu personatge. Daisy Ridley com a Rey sap mostrar-nos l’evolució del seu personatge durant el film.  Mark Hamill fa una bona interpretació com a Luke. També cal destacar que és l’última pel·lícula de Carrie Fisher (DEP) com a princesa Leia, a causa de la seva mort, poc després d’haver-se acabat el rodatge.

El director va afirmar en una entrevista que aquest film, com la majoria de la saga, tracta “de l’adolescència, la transició de la infància a l’edat adulta i de trobar el teu lloc en el món“.  De fet, aquest és el problema principal del guió, repeteix molts tòpics, ja tractats amb anterioritat a la saga: el “mestre” que no vol ensenyar l’alumne, l’enfrontament entre el “mestre” i el seu anterior deixeble, entre d’altres. En tot moment, sembla un producte pensat per mostrar aquests temes a les noves generacions d’espectadors. També perquè el fet que els pugui costar entendre el guió, provoqui el seu interès pels films anteriors de la saga.  Tot i això, en aquesta narració cal destacar un potent retrat del món real que, a voltes, no sap on va, sumit en la confusió i on els personatges grisos acaben optant en la majoria de casos per la foscor. A més a més, en aquest sentit també vol reflectir les diferències que podem veure entre el Primer i el Tercer món i la corrupció que envolta el tràfic d’armes, principal beneficiari de les guerres. Tot enmig d’una Força i un Costat Fosc que no aconsegueixen imposar-se en un món massa materialista. En conclusió, una bona pel·lícula que, amb menys minuts i menys batalles i una priorització dels diàlegs, hagués estat més fidel a l’esperit i a la Força original de la saga.

Advertisement

Un pensament a “Star Wars: Los últimos Jedi (Star Wars: The Last Jedi)

  1. Retroenllaç: Star Wars: L’ascens de Skywalker (Star Wars: Episodio IX – El ascenso de Skywalker) (Star Wars: The Rise of Skywalker) | citizenjoel

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.