Close

Amistats d’infantesa

cartell/imbd.com

Lukas Dhont dirigeix aquesta pel·lícula sobre l’amistat i la transició de la infància a l’adolescència, amb l’homosexualitat com a tema de fons. L’excusa: Leó i Rémi són dos amics als qui el començament de la secundària canviarà per sempre la seva relació. Tot es trasbalsarà quan li passa una cosa greu a Rémi... Aquest fet divideix la narració en dues parts ben diferenciades: la primera abans d’aquest succés i la segona quan se’n veuran les conseqüències. El tema principal del film és com el pas de la infantesa a l’adolescència pot capgirar la vida i les relacions de les persones. A més a més, ens mostra com l’homosexualitat és un tema encara tabú entre molts joves d’avui en dia que no l’accepten i cauen en l’homofòbia, sobretot quan es troben en grup. Un molt bon film, on no s’ensenya tot en imatges, un fet que en algun moment fa que costi d’entendre la narració. Això també és, a la vegada, la seva millor virtut: silencis que parlen i que criden més fort que qualsevol diàleg.

Lukas Dhont és un director que es va donar a conèixer amb GIRL (2018). Ara dirigeix aquest film que ja va guanyar el Gran Prix en el Festival de Cannes. El director explica que li va costar trobar la inspiració per fer un nou film, després del gran èxit del seu primer llargmetratge, GIRL (2018):”Vaig agafar un tros de paper i vaig escriure una paraula: “amistat”. D’aquesta paraula em va venir el desig de parlar de l’estreta amistat entre dos nens de tretze anys (…) De nen, jo sovint em negava una relació íntima amb un altre noi (…)Volia fer una pel·lícula sobre els impactes de l’amistat. Crec que durant molt de temps, en el cinema, ens hem centrat en les relacions romàntiques, però per a molts de nosaltres les amistats defineixen qui som.”. De fet, això és el gran tema d’aquesta pel·lícula: com les relacions a la infància i a l’adolescència condicionen la resta de la nostra vida.

Els protagonistes del film són Leó (Eden Dambrine) i Rémi (Gustav De Waele), dos nens de tretze anys que comencen la secundària. Leó viu amb els seus pares, la seva mare Nathalie (Léa Drucker) i el seu pare. Leó sovint es queda a dormir a casa de Remi, ja que la mare d’aquest, Sophie (Émilie Dequenne), el considera quasi un fill seu. Un fet traumàtic canviarà per sempre la vida de les dues famílies…

La fotografia de Frank van den Eeden és un dels punts clau del film. En la primera part, la il·luminació alegre metaforitza la innocència dels nens. En la segona part, la foscor representa la tristesa dels protagonistes.

La banda sonora de Valentin Hadjadj es va tornant més dramàtica a mesura que avança l’acció. De fet, la música dels concerts escolars que protagonitza Rémi ja ens adverteixen del gir colpidor que tindrà la història.

Tant Eden Dambrine com Gustav De Waele demostren una gran maduresa interpretativa. A més a més, aconsegueixen fer-ho utilitzant, bàsicament, el llenguatge no verbal. També cal destacar la interpretació d’Émilie Dequenne com a Sophie.

El director va parlar sobre com es veu una relació tan íntima entre dos nois com els protagonistes, des de la perspectiva actual dels nens i nenes i adolescents de la mateixa edat en una entrevista:Espero que estiguem en una evolució positiva quan parlem de masculinitat, permetent la fragilitat i la vulnerabilitat, permetent que els homes depenguin els uns dels altres. Però encara em bombardegen amb exemples de l’altra banda“. I aquests exemples són presents en el film, nois aparentment molt moderns, que fan comentaris homòfobs, ja que no entenen que dos nois/homes puguin ser amics íntims. A més a més, també tracta indirectament quina és la responsabilitat dels mestres i educadors en el creixement individual i col·lectiu (també emocional) dels seus alumnes. Un molt bon film que retrata l’amistat i la seva evolució, amb algunes escenes que necessitarien ser més explícites per a l’espectador, en una narració on els silencis criden més que els diàlegs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.