Un amigo extraordinario (A Beautiful Day in the Neighborhood)

L’heroi del barri

unamigoextraodinarioimbd
cartell/imbd.com

Marielle Heller fa un biopic diferent sobre el presentador de televisió Fred Rogers. Va ser el presentador d’un dels programes infantils de més èxit dels Estats Units, “Mister Rogers’ Neighborhood,” del 1968 al 2001. Per fer-ho, es basa en l’article que va escriure Tom Junod,”Can You Say…Hero?” a la revista Esquire. El film explica la relació que es va establir entre Tom Junod i Fred Rogers amb motiu de l’article. La narració opta per donar més èmfasi als missatges de Fred construint el personatge de Lloyd Vogel en substitució de Tom Junod. Un personatge que serveix per contraposar un Fred Rogers que representa la felicitat, mentre Lloyd metaforitza la tristesa i la ràbia davant les circumstàncies personals adverses. Una narració que ens parla sobre la vida, l’amistat i sobre com afrontar els mals moments. El missatge clar de la pel·lícula és que s’han de valorar totes les coses positives que tenim. El film, amb un ritme lent i irregular, aconsegueix transmetre la barreja justa de màgia i realisme que requeria la història.

Mareille Heller és una actriu que tot just dirigeix el seu segon llargmetratge després de ¿Podrás perdonarme algún día? (Can you ever forgive me?) (2018). Ara porta al cinema un biopic diferent per presentar-nos a Fred Rogers, presentador del programa infantil “Mister Rogers’ Neighborhood”, basant-se en l’article que va escriure el periodista Tom Junod,“Can You Say…Hero?”, publicat a la revista Esquire. La directora va explicar com va voler enfocar el film: “Volíem fer un episodi de ‘Mister Rogers’ Neighborhood’ per adults(…) També volíem connectar els dos mons dissonants de Fred i Lloyd“. I això és el què la pel·lícula representa: la gran lliçó de vida que dóna Fred a Lloyd.

El film comença quan Lloyd Vogel (Matthew Rhys), periodista de la revista Esquire, li encarreguen fer una entrevista a Fred Rogers (Tom Hanks). Lloyd es troba en un moment complicat després d’haver discutit fortament amb el seu pare,  Jerrry (Chris Cooper), amb qui manté una mala relació des de fa molts anys. Lloyd intentarà desemmascarar què s’amaga darrere l’aparent felicitat de Fred…

La fotografia de Jody Lee Lipes contrasta molt bé els dos mons dels protagonistes, Fred i Lloyd. Un món clar, alegre i feliç i un altre de depriment, negre i fosc.

La banda sonora de Nate Heller es basa, sobretot, en les cançons que sortien en el programa. Unes cançons que agafen tota una altra dimensió en la narració.

Tom Hanks fa una gran interpretació com a Fred Rogers. Una interpretació que es complementa molt bé amb la de Matthew Rhys com a Lloyd.

La directora va explicar en una entrevista perquè van decidir fer aquesta contraposició entre el personatge de Lloyd i Fred: “Lloyd ens permet conduir la narració perquè el seu cinisme és molt semblant al nostre (els espectadors). I quan el seu cinisme es veu erosionat, el nostre també. No volia que Rogers fos el protagonista del film, sinó l’antagonista“. De fet, però, Fred més que un antagonista acaba sent un heroi, l’heroi que intenta rescatar l’ànima morta en vida de Lloyd. Una narració que ens convida a viure la vida i a valorar i a gaudir de tot allò que tenim. Un film que en té prou en mostrar-te un petit tros de la vida de Fred Rogers per descriure i presentar-te el personatge, un autèntic referent cultural als Estats Units, on el film ha resultat molt més comprensible i han pogut divertir-se més. Una pel·lícula, que li costa entrar en acció, on destaquen els diàlegs sobre la vida, la mort i la família dels dos protagonistes.  Una obra diferent que transmet màgia i felicitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.