El majordom, entre el servilisme i la reivindicació
Aquest film de Lee Daniels ens parla de la història del majordom Cecil Gaines. Un majordom que va estar servint més de vint anys a la Casa Blanca. El seu fill va estar present a la lluita pels drets civils a partir dels anys cinquanta. De fet, tota la pel·lícula serveix d’excusa per parlar-nos de la lluita dels negres per la seva emancipació i dues maneres completament oposades d’entendre-la.
El director Lee Daniels és un director conegut per pel·lícules com Precious (2009) o El noi del diari (Paperboy) (2012). Aquest cop opta per portar al cinema la història de Cecil Gaines, un majordom negre que va estar més de vint anys a la Casa Blanca. La seva història va ser publicada per primer cop per un periodista del Washington Post.
La pel·lícula comença en l’època de la infantesa de Cecil Gaines (Michael Rainey Jr) en una granja de Geòrgia (Estats Units), un dels Estats del sud on hi havia més racisme. Treballava en els camps de cotó amb el seu pare, mort pel seu amo en presència del noi. Això va fer que, a partir d’aquest fet, gràcies a la senyora Annabeth Westfall (Vanessa Redgrave), una familiar de l’amo, l’orfe tingués l’oportunitat de fer dins la casa amb feines domèstiques. Ja de més gran, Cecil (Aml Ameen) decideix abandonar la granja i anar cap als Estats del nord, cercant una vida millor. Després de diversos dies de viatjar sense a penes menjar ni dormir, roba en una pastisseria, on es guanya el pa el senyor Maynard (Clarence Williams III). Aquest home li proposarà de fer la feina d’ajudant a la mateixa pastisseria. Posteriorment, li oferiran un lloc de treball com a cambrer a l’Hotel Excelsior de Washington. Allà coneixerà la seva dona, Gloria Gaines (Oprah Winfrey) i s’hi estarà uns quants anys. Fins que aconsegueix una feina molt especial: ser majordom a la Casa Blanca. Allà, ja de més gran, Cecil (interpretat per Forest Whitaker), tindrà l’oportunitat d’observar la lluita pels drets civils dels negres, des del punt vista de presidents com Eisenhower (Robin Williams), Richard Nixon (John Cusack), J.F. Kennedy (James Marsden) o Ronald Reagan (Alan Rickman). Els seus dos fills creixen i mentre Charlie (Elijah Kelley), acabarà a la Guerra del Vietnam, l’altre, Louis (David Oyelowo) anirà a una universitat del sud i es convertirà en un dels més importants defensors dels drets civils dels negres. Aquest fet provocarà greus enfrontaments ideològics entre pare i fill.
Paral·lelament, la vida de Cecil Gaines transcorre vivint la història nord-americana a través dels seus presidents. Això farà que l’espectador també pugui veure les diferents maneres de reaccionar davant la lluita pels drets civils dels diferents presidents.
La pel·lícula compta amb una gran actuació de Forest Whitaker en el paper de Cecil Ganes. En canvi, Oprah Winfrey no està a l’altura que requereix el film en el paper de dona del protagonista, Gloria Gaines . David Oyelowo està molt bé en el paper de fill més reivindicatiu del protagonista, Louis. De tots els actors que interpreten presidents dels Estats Units en aquesta pel·lícula, cal destacar Robin Williams en el paper d’Eisenhower i Alan Rickman en el de Ronald Reagan.
Un film que, tal com ha indicat el seu director, en una entrevista: “El que em va atreure del projecte va ser la història de pare i fill que vaig mirar com una història d’amor amb el moviment dels drets civils com a teló de fons“. Aquesta mirada és constant durant tota la pel·lícula i és un dels seus grans atractius. Tot i que, com qualsevol revisió de la història, també té els seus grams de ficció. De fet, això ja ha provocat que el fill de Ronald Reagan l’hagi criticada pel fet de deixar el seu pare com un racista. En resum, es tracta d’un bon film amb uns quants punts qüestionables en el guió, per exemple a l’hora de donar més rellevància a uns presidents que a uns altres. Però que transmet amb molta força l’evolució personal i ideològica del protagonista.
Retroenllaç: …El mayordomo (The Butler)(2013) | citizenjoel
Retroenllaç: …El majordom (The Butler) | citizenjoel