Fructuós Gelabert, el pioner del cinema català

Fructuós Gelabert/ pedresdegirona.com

Fructuós Gelabert, fill d’ebenista  va descobrir el cinema gràcies a les primeres projeccions que va dur a terme  als estudis Napoleó. Es va construir la seva pròpia càmera amb el seu company Santiago Biosca després que li demanessin que n’arreglés una. Junts van començar a rodar els seus propis films.

Va ser el primer director de cinema català que va exportar una filmació, en aquest cas, ”Visita de la Reina Maria Cristina i Alfons XVII “(1898), un reportatge d’actualitats sobre l’arribada dels monarques a Barcelona, que va vendre a la productora Pathe Frères.  També va rodar pel·lícules basades en novel·les catalanes com ara Terra Baixa (1907). A més a més, va ser l’autor de la primera obra de ficció i amb cert argument de l’incipient cinema català “Baralla en un cafè  (1897). En la seva llarga trajectòria destaquen diversos homenatges als germans Lumière com ara “Sortida dels treballadors de l’Espanya industrial” ( 1897).

També va col·laborar amb una casa nord-americana per rodar una dels seus films (Anna Kadova). Se’l considera pare de la cinematografia catalana i espanyola i també el primer que va muntar un estudis de rodatge a l’estat espanyol. Va obrir un dels primers cinemes de Catalunya i l’Estat Espanyol a les Rambles de Barcelona.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.